Hoe kun je mobiel betalen?

Er zijn twee manieren om mobiel te betalen. Een daarvan is rechtstreeks met je smartphone. Je betaalt dan door je smartphone of wearable tegen de betaalterminal te houden, zoals je met je bankkaart zou doen om contactloos te betalen. Om op deze manier mobiel te betalen, moet je ‘contactloos betalen’ activeren op je (Android-)smartphone. Dat kan alleen als je smartphone over een NFC-chip beschikt, hetzelfde type chip dat je in je bankkaart vindt. Contactloos betalen bij Android moet je activeren in de instellingen (minimaal Android-versie 4.4 nodig). Bij een Apple-smartphone vanaf iPhone 6 of elke Apple Watch kan je automatisch contactloos betalen.

De tweede en meest gebruikte manier om mobiel te betalen is via een app. Het kan gaan om je bankapp, maar ook een andere mobiele betaalmethode zoals Google Pay, Payconiq, Apple Pay of PayPal. Apple Pay is alleen beschikbaar voor Apple-toestellen, Google Pay is dan weer alleen beschikbaar voor Android-smartphones (vanaf versie 5.0). Payconiq en PayPal zijn voor elke smartphone beschikbaar.

In dit geval scan je met je smartphone, smartwatch of tablet een QR-code via een van voorgenoemde apps om de betaling te voltooien. Die QR-code krijg je bijvoorbeeld te zien in het betaalscherm bij een online aankoop, maar ook op een overheidsdocument zoals bijvoorbeeld een verkeersboete, facturen van elektriciteits- en watervoorzieningen en ook steeds vaker in winkels, verenigingen en horeca.


Terug naar overzicht